FUJITSU fi-7160

Karakteristike FUJITSU fi-7160 je kompaktan i lagan dokument skener. Sa svojim dimenzijma 300 x 170 x 163 mm (HWD) odnosno 9,3 kilograma,  lako će naći prostor na stolu. Tacna za prihvat papira je blago povijana na gore kao bi se smanjila buka i lakše prihvatio papir.

fi-7160-scanSkener ima automatski uvlakač dokumenata (ADF) kapaciteta 80 listova formata A4. Takođe je moguće da prihvati, odosno  može da  skenira dokumenta dužine do 18.3 metara.  Skeniranje tvrdih i reljefni kreditnih i ID kartica do 1.4mm debljine, takođe nije problem za ovaj skener. Treba napomenuti da je fi-7160 je identičan sa modelom Fujitsu fi-7260, s tim da je kod modela fi-7260 opremljeni i još jednim, dodatnim skenerom – flatbed skenerom koji korisnicima omogućava skeniranje knjiga i drugih dokumenata koji ne mogu da koriste ADF.

Software Softver uključuje PaperStream IP TwainISIS drivers, PaperStream Capture scan utility, i ScanSnap Manager for fi Series, što je alat koji omogućava integraciju skeniranih dokumenata u  Word, Excel, PowerPoint, E-mail.Skenirana dokumenta možete posalti na direknto na štampanje ili smestitiu u određenu datoteku. Moguće je i uređivanje u PDF-u. ABBYY FineReader za ScanSnap 5.0 u sprezi sa ScanSnap Managerom služi za optičko prepoznavanje teksta (OCR). Što bi u preksi značilo da više nema potrebe za mukotrpnim prekucavanjem teksta. Dovoljno je da željeni dokument  skenirate i zahvaljujući softveru ABBYY FineReader, skenirani dokument otvorite sa nekim od tekst editora (npr.Word) i da nastavite da teks neometano dorađujete.

Scanner Central Admin omogućava da IT odeljenje upravlja čitavom flotom skenera. Prilkom testiranja ovog dokument skenera, koristio sam softver PaperStream Capture koji besplatno dobijate uz skener. Ovaj uslužni program čuva skenirana dokumenta u u BMP, PDF, TIFF, JPG i formatima. PaperStream Capture nudi tri podrazumevana i unapred pripremljena šablona-profila: crno i bielo, boje i Auto-Color. Odlično je što sve ove profile možete klonirati, uređivati i podešavati na osnovu Vaših potreba i na kraju preimenovati prilagođene profile. Na primer, Black and White je (naročito) kreiran za čuvanje dokumenata u TIFF formatu, a ja sam ga izmenio tako da skenirana dokumenta može da čuva u PDF formatu. Na ovaj načim možete napraviti neograničen broj profila kako bi Vam posalo skeniranja bio još jednostavniji. Pored gore navedenog koristeći PaperStream Capture ste u mogućnosti da skenirate i 2D barcode.

Ono što mi se naročito dopalo, je to što PaperStream Capture omogućava skenrirenje i razvrstavanje dokumenata po nekom unapred zadatom parametru. Naprimer, hoćete da fakture skenirate tako da je svaka faktura jedan dokument i to tako da je ime tog dokumenta broj fakture. U ADF skenera sam ubacio 45 faktura, izabrao sam prethodno napravljen profil ( i počeo sam da skeniram. Sve ostalo je PaperStream Capture uradio bez greške! Isto tako je moguće napraviti profil koji omogućava skenirenje serije dokumenata gde je podeljeno tako da jedan faj u sebi sadrži više listova. Ovo se pokazalo izuzeto korisno kod primene u zdravsdtvu. Nakon završenog radnog dana, biloje potrebno arhivireti bolničke kartone pacijenata koji su tog dana bili na pregledu. Svaki karton je u sebi imao 10 listova. A zadatak je bio da se više kartona stavi u ADF i da se nako zavrđenog skenioranja, softver sam podeli tako da je jedan karton jedan fajl. Naravno, PaperStream Capture je i ovaj posao završo očekivano dobro.

Brzina Fujitsu fi-7160 skenira dokumenta brzinom od 60 stranica u minuti (ppm) za simplex (jednostrano) i 120 strana duplex (dvostrano skeniranje) u rezoluciji na bilo 200 stranica po inču (ppi) ili 300ppi u svim režimima boja. Nema razlike da li radi u duplex ili simplex režimu (da li skenira jednostrano ili dvostrano). Ako želite da skenirani dokument sačuvate u PDF formatu koji je kasnije moguće pretražiti, onda je tu brzina nešto manja. Pritom, ne mislimo na brzinu skeniranja već brzinu koja je potrebna da se dokument obradi i sačuva. Ovo je nešto što je sasvim uobičajeno i ne zavisi od skenera već zavisi od ostatka hardvera. I pored tog „usporenja“, FUJITSU fi-7160 spada sam vrh dokument skenera u svojoj klasi.